reiger-wit-50NIEUWS

Orde van verdienste 2024

Martien Verbruggen heeft afgelopen vrijdag de Orde van verdienste ontvangen. Hieronder lees je de woorden die tot hem gesproken zijn.

Ieder jaar reiken we als CV de Reigers de orde van verdienste uit. Dit is een onderscheiding waarbij iemand in het zonnetje wordt gezet voor zijn, haar of hun bijdrage en inzet voor de leefbaarheid van ons mooie Seitert.
Veelal heeft deze persoon een binding met de Carnavalsvereniging, maar het hoeft niet perse. Al vragen we dit jaar wel een lid om op het podium te komen.
Vandaag willen we heel graag iemand in het zonnetje zetten, die carnaval als prioriteit in zijn agenda heeft staan en dit jaar in het bijzonder.
Graag willen we naar boven hebben, een echte laotkommer, Martien Verbruggen.
Martien, welkom, wij zijn superblij dat je er bent, maar ik denk dat jij op dit moment nog veel blijer bent om aanwezig te kunnen zijn bij het carnavalsgedruis. Ik denk dat iedereen hier in de zaal jou wel kent, want je organiseert ontzettend veel hier in het dorp, voor jong en oud.
Martien, ik lieg niet als ik zeg dat carnaval bij jou in het bloed zit. Als jong Martientje deed je al graag mee in de optocht. Met jouw ouders op de wagen die pannenkoeken stonden te bakken.
Nadat je gevraagd bent om lid te worden van de vereniging, wilde je wel lid worden, maar alleen als je met de laotkommers mee mocht blijven doen in de optocht. Na een paar jaar was het toch wel erg leuk bij de vereniging en ben toch maar volledig ingestapt.
We hebben natuurlijk bij diverse personen en verenigingen informatie ingewonnen over jou. Hier komt erg duidelijk naar voren dat je een erg belangrijke pijler bent binnen de Zijtaartse gemeenschap. Daar heb je in 2010 zelfs een koninklijke onderscheiding voor gekregen.
Zo heb je verschillende rollen binnen de EGZ vervuld, waarbij je langdurig de functie van voorzitter bekleedde. Je stelt het jaarverslag van de EGZ op, wat getuigt van je nauwgezetheid en betrokkenheid.
Daarnaast speel je een rol bij de organisatie van diverse evenementen. Zo coördineer je de herdenking bij het monument aan het kanaal, waar oud-strijders samen met groep 8 bij betrokken worden.
Je zorgt voor een vlekkeloze samenwerking met de kermisexploitanten tijdens de jaarlijkse kermis op het dorpsplein. Op de openingsavond van de kermis sta je zelfs persoonlijk garant voor een koffie en theekraam en zorg je ervoor dat alle kinderen hun eerste kermisrit gratis kunnen maken.
Een andere jaarlijkse traditie die Martien verzorgt, is de fietstocht op de eerste zondag van september. Je zorgt ervoor dat er elk jaar weer een mooie route klaarligt voor de deelnemers. Uiteraard met verschillende posten voor een natje en droogje. Bovendien ben je betrokken bij de wandel driedaagse, en winterwandeling.
Je hebt een passie voor traditionele oud Hollandse spellen, waar je je garage vol mee hebt staan. En deze verhuur je graag aan geïnteresseerden. Daarnaast heb je een complete slaapkamer ingericht voor o.a. de opslag voor diverse materialen van de EGZ, zoals een muziekinstallatie, koffiebekers, thermoskannen en andere benodigdheden.
De EGZ is erg blij met jou als een van zijn drijvende krachten.
Martien is naast een gezelligheidsmens ook erg sportief, of ja sportief..
Je bent erg betrokken bij het biljarten en driebanden. Je bent secretaris van de Poedelpret maar tegelijk draag je ook de taken van voorzitter en penningmeester.
Je bent mede initiatiefnemer voor de oprichting van de Veghelse café competitie en daarnaast ben je ook betrokken bij de Regionale café competitie.
Je zit in de organisatie van het Libretoernooi, het driebandentoernooi en het penthatlontoernooi in Zijtaart. Tot dusver mijn kennis over jouw sportieve achtergrond.
Ondanks dat je een echte laotkommer bent, ben je toch ook erg van de tijd. Want in november wil je echt al weten, wat er allemaal op de agenda, of liever gezegd, de kalender staat voor het daarop volgende jaar. Want ook voor de opzet van de Zijtaartse Kalender zet je je al 25 jaar in.

Een erg belangrijke periode in jou kalender is Carnaval. Je bent al 36 carnavalsjaren lid van de vereniging, je hebt vele jaren in de krantencommissie gezeten en 22 jaar in de Raad van 11, maar jouw grootste liefde is toch de optocht. 31 carnavals heb je binnen de optochtcommissie gezorgd voor de mooiste optocht in Zijtaart! Dit werd je niet altijd in dank afgenomen. Op het moment dat er wagens gecontroleerd moesten worden, vreesden sommige groepen voor jouw komst. Je controleerde of de wagens voldeden aan de veiligheidseisen en op basis daarvan werd besloten of ze wel of niet mee mochten doen met hun gebouwde wagen!
Martien, zoals net al benoemd. Wat je niet altijd in dank wordt afgenomen is jou kritische blik op sommige zaken. Een ander mooi voorbeeld zijn de Algemene Leden Vergaderingen van de carnavalsvereniging. Hier heb je altijd een kritische vraag of opmerking zodra we bij de rondvraag zijn aanbeland. “Ojee daar gaan we weer” wordt er wel eens gezucht, maar echt Martien, WIJ zijn er blij mee. Juist omdat jij objectief een kritisch punt kan aanduiden, wat een mooie spiegel is voor het op dat moment te bespreken punt. Dank daarvoor!
Ja jeetje Martien, we zijn eigenlijk nog lang niet klaar en we hebben echt nog lang niet benoemd wat je allemaal doet voor de Seitertse gemeenschap, maar dat gaat simpelweg ook niet. Ten eerste we weten echt niet alles en ten tweede, willen we je vooral zien stralen met deze mooie Orde! Een zeer verdiende onderscheiding voor al jouw inzet voor de gehele gemeenschap.
Martien, nogmaals dank voor al jouw inzet en gefeliciteerd met deze mooie onderscheiding!

Agenda

juni
29

za 29 juni 2024 08:30 - 09:00

juli
27

za 27 juli 2024 08:30 - 09:00

aug
31

za 31 aug 2024 08:30 - 09:00

Contact & Info

reiger-wit-80Pastoor Clercxstraat 17

5465 RD Zijtaart

 

contactformulier

 

 facebook