reiger-wit-50COMMISSIES

Optochtcommissie

De optochtcommissie is een werkgroep van Carnavalsvereniging De Reigers die er voor zorgt dat de jaarlijkse carnavalsoptocht op zaterdag in goede banen wordt geleid. Deze werkgroep bestaat uit een tiental personen die zich hiervoor met veel plezier inzetten.

Maar voordat het carnavalszaterdag is, zijn er nog een aantal zaken die georganiseerd dienen te worden. De commissie start altijd net na de grote vakantie in september en is vanaf dat moment regelmatig bij elkaar en actief.

Allereerst zorgt de werkgroep er voor dat de deelnemers geïnformeerd blijven over wijzigingen m.b.t. de optocht.

Hiervoor is er meerdere malen contact geweest met de vriendengroepen, Carnavalsverenigingen, wijkgroepen en andere optochtdeelnemers. Dit jaar is extra van belang i.v.m. het feit dat er in 2011 een nieuw algemeen optocht reglement is gemaakt in de gemeente Veghel. Bij dit reglement zijn de gemeente en zeven carnavalsverenigingen in de gemeente Veghel betrokken. Dit reglement is opgesteld om de veiligheid van de optocht te vergroten en het drankgebruik te matigen. Het geheel is daarmee tevens wettelijk officieel gemaakt. Zo zijn er de gemeente, politie en brandweer bij betrokken. Dit reglement staat onder de reglement pagina.

De eerste zichtbare activiteit die georganiseerd wordt door de commissie is de inschrijfavond voor de deelnemers op de vrijdagavond 2 weken voor de optocht. Dit is een gezellige avond waarop iedereen zich kan inschrijven (ook als groep) voor de komende optocht.
Dit alles vindt plaats onder de ogen van de "grote" prins, de jeugdprins en de jeugdprinses. Tevens wordt men meegenomen in de rijke historie van de Zijtaartse optocht door videobeelden te bekijken van jaren geleden. Ook de buitendorpse deelnemers kunnen zich op deze avond aanmelden voor onze optocht.

Nadat de inschrijving heeft plaatsgevonden worden wagens van de buitendorpse deelnemers 1.5 week voor de optocht gecontroleerd door de optochtcommissie. Dit omdat er voor buitendorpse deelnemers vaak maar enkele plaatsen beschikbaar zijn in de Zijtaartse optocht. Daarbij wordt gelet op de veiligheid, het aantal mensen op de wagen en of de creatie aan de optochtnormen voldoet. Hierna worden alle Zijtaartse wagens 's zaterdags, een week voor de optocht bezocht door de "grote" prins.

Een week later is het dan zover. De hele ochtend wordt er dan gewerkt om de route van de optocht veilig af te zetten. Nadat alle deelnemers zich opgesteld hebben bij Gebr. Van Lankvelt te Zondveld (voor de kenners Soffelt), wordt er, onder het kundige oog van de jury, om 13:30uur gestart met de optocht naar en door het Zijtaartse Reigerdorp. De laatste jaren bestaat de stoet uit 60-70 startnummers en tussen de 800 en 1000 deelnemers. Het is een bijzondere optocht met geweldig mooi uitgewerkte idee├źn. Alle startnummers wagens loopgroepen en individuelen zijn van een hoge carnavaleske kwaliteit. Het is daarom met recht dat wij kunnen zeggen dat de Zijtaartse optocht een van de mooiste optochten is die er in Nederland met carnaval rondrijden.

Nadat de optocht het dorp heeft doorlopen zijn alle deelnemers van harte welkom in "Het Klooster" waar om 17:30 uur gestart wordt met de prijsuitreiking. Nadat de prijzen zijn verdeeld zal dit nog uitbundig gevierd worden. De eerste carnavalsavond barst dan los!

Voor vragen kun je het contactformulier gebruiken.

De optochtcommissie bestaat uit:

  • Mari Bekkers
  • Mieke van Boxmeer
  • Tinus van Boxmeer
  • Mari van der Heijden
  • Gerard Hooijmans
  • Marco Kremers
  • Gert van Rooij
  • Anthony Verhoeven

Agenda

juli
27

za 27 juli 2024 08:30 - 09:00

aug
31

za 31 aug 2024 08:30 - 09:00

Contact & Info

reiger-wit-80Pastoor Clercxstraat 17

5465 RD Zijtaart

 

contactformulier

 

 facebook